Behandeling - Totale Heupprothese

Heupprothese: Algemene Informatie Over Uw Kunstheup


Overgewicht Genetische factoren Leeftijd, met toenemende leeftijd neemt de kans op slijtage toe Eerdere trauma’s aan het heupgewricht Eerdere aandoeningen van de heup zoals een heupfractuur of heupdysplasie Zware fysieke belasting op de heup door werk of een intensieve sport - Heupslijtage en heupprothese.


De heup is een kogelgewricht dat bestaat uit een heupkop en een heupkom. Beide delen zijn bedekt met een laag kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor schokdemping en soepele bewegingen van het heupgewricht. Wanneer deze kraakbeenlaag verdwijnt, kan het gewricht stijf en pijnlijk worden. Dit wordt vaak een versleten heup genoemd.


Het verouderingsproces van gewrichten wordt gezien als de grootste oorzaak van een versleten heup. De aandoening wordt dan ook het meest gezien bij mensen ouder dan 60 jaar. Maar er zijn meer risicofactoren aan te wijzen waardoor de kwaliteit en dikte van het kraakbeen sneller afneemt. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht, zware fysieke belasting van het gewricht door werk of sport, slechte doorbloeding of eerdere aandoeningen van de heup. Totale heupprothese - Alles over Orthopedie.


Heupslijtage Artrose En Prothesen


Een versleten heup ontstaat niet plotseling, maar verergert langzaam maar zeker. Kenmerkend voor een versleten heup zijn onder andere heuppijn, ochtendstijfheid, verminderde beweeglijkheid van de heup, startpijn, een krakend geluid en verminderde kracht en belastbaarheid van de heup. Bij verdenking van een versleten heup zal de huisarts of fysiotherapeut lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij vooral naar de beweeglijkheid van de heup wordt gekeken.


Een röntgenfoto volstaat in de meeste gevallen om de slijtage van de heup in kaart te brengen. Heupprothese: wanneer kom je in aanmerking?. Op de röntgenfoto zijn afwijkingen zichtbaar als een versmalde gewrichtsspleet doordat de dikte van het kraakbeen is afgenomen. Daarnaast kunnen er osteofyten aanwezig zijn. Dit zijn onregelmatige uitgroeiingen van het bot. In eerste instantie zal er bijna altijd gekozen worden voor een conservatieve (niet-operatieve) behandeling.


Hiervoor is oefentherapie heel belangrijk. De fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om hierin te begeleiden. Wanneer fysiotherapie onvoldoende baat heeft, kan er gekozen worden om de heup tijdens een operatie (deels) te vervangen door een nieuwe. De orthopedisch chirurg plaatst dan een heupprothese (kunstheup). Ook na deze operatie is het zeer verstandig om oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut te volgen. Vind het beste ziekenhuis voor heupslijtage.


Knieprothese


Doe de zelfcheck, bekijk de uitslag en dit bedrijf ontdek wat de oorzaak van je heuppijn kan zijn. Bekijk hier alle onderwerpen - versleten heup.


Publicatiedatum: 3 november 2020 Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een -kop en bevindt zich tussen het bekken het bovenbeen. Het is een kogelgewricht waardoor het vrijwel alle kanten op kan bewegen - heupprothese. De uiteinden van het heupgewricht zijn bedekt met kraakbeen wat een soepele beweging mogelijk maakt. Een gezonde heup kan bewegen zonder dat het pijn doet en kan gemakkelijk de ‘klappen’ die het krijgt door (hard)lopen en traplopen opvangen.


Kraakbeen is minder doorbloed waardoor het zichzelf nauwelijks kan herstellen. Door het afnemen of beschadiging van het kraakbeen kunnen klachten ontstaan. Deze afname wordt ook wel artrose genoemd. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer- of mindere mate last hiervan. Daarvan is het merendeel vrouwen. Slijtage kan ook komen door onder andere een aangeboren afwijking, een afwijkende stand van de benen (o-benen), reuma of langdurige overbelasting van het gewricht door zwaar lichamelijk werk. Artrose/slijtage aan de heup.


Operatie Nieuwe Heup


De pijn die men voelt bij een versleten heup komt niet door het gebrek aan kraakbeen, maar doordat het inmiddels andere delen van de heup heeft aangetast. Pijn in de lies (deze pijn kan uitstralen naar de bil en/of knie) Stijfheid in het gewricht Beperkt in de beweging van het gewricht Krakend geluid in de heup Pijn aan de zijkant van de heup Verlies van spierkracht, met name in het bovenbeen ’s nachts wakker worden van de pijn Slijtage wil nog niet direct zeggen dat de heup vervangen dient te worden Het daadwerkelijk vaststellen van artrose in de heup is niet eenvoudig (Heupvervanging heupprothese).


Geplande Totale HeupprotheseVersleten Heup

Artrose is immers niet altijd zichtbaar op röntgenfoto’s. Eén ding is wel zeker, stilzitten helpt niet. Blijf, hoe lastig het ook is, in beweging (heup operatie). Kijk wel uit met rensporten en belast uw gewricht niet te veel (niet zwaar tillen). Soms is direct opereren niet nodig en volstaat een injectie met corticosteroïden.


De hormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Als dat niet meer volstaat is een nieuwe heup (prothese) de volgende stap - Artrose/slijtage aan de heup. Deze operatie is inmiddels ‘gewoon’. Lag u vroeger weken in bed om te herstellen, tegenwoordig staat u vaak de volgende dag alweer naast uw bed. Door nieuwe technieken worden de spieren zo min mogelijk aangetast en dat bevordert het herstel.


Totale Heupprothese


Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties - heupprothese. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.


Door artrose kan uw heup versleten zijn. Meestal komt dit door ouderdom of na een ongeval. Slijtage kan ook optreden bij rheumatoïde artritis, de artrose van het gewricht wordt dan veroorzaakt door ontsteking van het gewricht.


Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Kan ik beter even wachten met die heupoperatie?. Die passen precies in elkaar en kunnen dankzij een laag kraakbeen soepel alle kanten opdraaien. Bij artrose neemt de kwaliteit van dit kraakbeen af: het raakt beschadigd, wordt minder glad of verdwijnt. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel een ’versleten heup’ genoemd en komt relatief veel voor, ook op jongere leeftijd.


Heupvervanging Heupprothese


Onze orthopedisch chirurgen bespreken zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Daarnaast vertellen ze meer over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken. Kraakbeenbeschadiging (chondropathie) betekent niet direct dat u een nieuwe heup (heupprothese) nodig heeft. Dit ligt onder andere aan de mate van schade en de hoeveelheid last die u ervan ondervindt.


Soms is er een enkele osteofyt (botuitsteeksel) zichtbaar aan de randen van het gewricht. Deze graad I beschadiging is vaak niet waar te nemen op een röntgenfoto. Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen. Echter, deze schade zit vaak oppervlakkig en gaat niet door alle lagen van het kraakbeen.


Soms zijn er duidelijke osteofyten zichtbaar op röntgenfoto’s - Heupvervanging heupprothese. Ook graad II beschadigingen zijn niet altijd waar te nemen op een röntgenfoto. De eerdergenoemde scheuren hebben diepe groeven of gaten in het kraakbeen geslagen. Deze schade reikt dieper richting het bot, maar het bot ligt vaak nog niet bloot. Wel is er soms een versmalde gewrichtsspleet te zien op de röntgenfoto.


Revisieoperatie Van De Heupprothese


Het kraakbeen is bij een graad IV beschadiging (bijna) geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. De gewrichtsspleet is versmald en soms bijna helemaal verdwenen. Ook hebben zich vaak grote botuitsteeksels gevormd en zijn de uiteinden van de botdelen misvormd. Artrose aan de heup heeft niet één enkele oorzaak en is een normaal natuurlijk verschijnsel.


Totale HeupprotheseGeplande Totale Heupprothese

Feit is, dat bij iedereen tijdens het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Het is dus een natuurlijk proces. Wel zijn er oorzaken die de kans op een versleten heup kunnen vergroten. De volgende factoren kunnen bijdragen aan de versnelling van het proces van heupartrose:., bijvoorbeeld heupdysplasie en standafwijkingen van de benen (X-benen of O-benen) waardoor het gewricht onnatuurlijk belast wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *